Ta hand om din hälsa

För att må bra behöver vi ta hand om vår hälsa. Hälsa handlar både om mat, motion, relationer och ett gott vardagsliv.

Kost och motion

De flesta av oss vet att vi både behöver motionera och äta näringsriktigt, men det är en sak att veta om det och en annan sak att verkligen lyckas med det. Om du känner att du behöver ta tag i din vikt och hälsa, så kan du se om det finns andra personer som du känner som är i samma situation. Ibland kan det kännas ganska svårt att köpa ett gymkort och börja på ett fitnesscenter – om det vore så enkelt så hade du ju redan gjort det. Då kan det vara enklare att börja promenera 50 minuter ett par gånger i veckan med en god vän. Det viktigaste är att du kommer igång och gör det regelbundet.

Ett bra sätt att börja äta mer hälsosamt att genom att utgå från Folkhälsoinstitutets tallriksmodell. Att börja med en ny livsstil, köpa in nya matvaror och laga mat på ett nytt sätt kan vara ganska jobbigt. Då kan det vara enklare att helt enkelt börja med att ta mindre portioner, men öka mängden grönsaker. Om du behöver gå ner i vikt bör halva tallriken består av sallad. Det enklaste sättet att få i sig grönsaker är helt enkelt genom att köpa frysta grönsaker. De är redan skalade och fixade och behöver bara värmas upp.

Dina relationer

För att må bra är det viktigt att du också vårdar dina relationer. Att du tar dig tid för familj och vänner. Det är många som tänker att de ska spela fotboll med barnen eller baka ett snyggt pepparkakshus med dem – om en vecka, om ett år, nästa sommar eller när du får tid. Då blir det sällan av. Tid för relationer är någonting som du måste välja. Du mår också fysiskt bra utav att vårda dina relationer.